Förändring

Vi lever i förändring, ingen dag är den andra lik även om jag göra samma sorts frukost som igår. Helt plötsligt tog blåbären slut så nu har jag extra mycket hallon i gröten. Jag vet nya saker idag som jag inte visste igår. Tex att få barn är drabbade av Coronaviruset och att det var ljust fram till 17:25 ikväll.

Förändring kan ske medvetet, omedvetet och ofrivilligt.

Medvetenhet handlar om att stanna upp och lägga märke till det som händer.

Medveten förändring handlar om att du själv gör ett aktivt val att förändra något. Kanske klipper du en ny frisyr, tillför mer vegetarisk kost till din mat, planerar in flera pass med fysisk aktivitet, byter klädstil, börjar plugga, byter jobb, säger upp dig utan plan eller bryter den där relationen som inte gav dig något egentligen.

Omedveten förändring sker utan att du tänker på det, det sker automatiskt. Det kan handla om fantasier, föreställningar, önskningar och inre konflikter. Det handlar också om invanda mönster, att varje dag går du samma väg till jobbet, hur du gör iordning dig på morgonen, vad du säger till dina barn vid middagen, vilken affär du handlar i, vilka produkter du köper, hur kuddarna ska vara i soffan, hur diskmaskinen ska packas, vilken sida av sängen du sover på, att du svarar kort till dina kollegor för att du omedvetet irriterat dig på den fulla diskbänken på morgonen osv.

Ofrivillig förändring kan handla om att bilen går sönder och är för dyr att reparera, att klädaffären går i konkurs, att GB tar bort din favoritglass, att någon nära går bort, att din partner vill separera, att dina barn flyttar hemifrån, att du får nya kollegor, att din vän inte längre vill vara din vän, att det regnar när du planerat in att sola en dag på stranden.

Förändring handlar om val och det är du som väljer hur du möter förändringen. ibland behöver jag tid på mig att förstå vad som gjorde att jag reagerade på den situationen så som jag gjorde. Kanske var det ett uttryck eller en doft som triggade mitt känslotillstånd att jag reagerade så.

Vid förändring är det viktigt att medvetandegöra sina tanker både negativa och positiva, då kan du få syn på vad det är så triggar dig och skapar alla dessa känslor. Det är också viktigt att bli medveten om vad som får dig att fortsätta med din förändring för det stärker dig.

Tre frågeställningar som jag försöker använda mig av när förändringen är här:

1. Vad händer just nu?

2. Vad förlorar jag på att fortsätta på samma sätt?

3. Vad vinner jag på att fortsätta på samma sätt?

Med dessa tre frågor går jag igenom mitt nuvarande beteende om vad jag förlorar och vinner på att fortsätta på samma sätt och vad jag förlorar och vinner om jag förändrar mitt beteende blir jag medveten om mitt sätt att vara. Detta kallas för ambivalensutforskning eller ambivalenskorset som jag har skrivit om tidigare.

”Beslut kommer inte genom yttre tvång eller belöningar utan genom insikt inifrån där man verkligen tänkt, känt och förstått. I beslutet finns hopp och tro, viktiga faktorer för att förändring ska ske.” (Hilmarsson Konfliktens magi)

Vad driver dig? Vad drömmer du om?

Jag har precis gjort en stor medveten förändring och idag var första dagen på den förändringen. #enbörjan

Tack för mig, ha det gott ❤️

Publicerad av Linda

Hej! Välkommen till min blogg: Lindas oas ⭐️ Alla har en story och det här är min. Jag befinner mig mitt i livet, i familjekarusellen och testar att byta riktning för att prova något nytt. Jag försöker bryta vanor och skapa en hållbar förändring med fokus på hälsa, familj och det som får mig att må bra. Varför? För att jag körde för hårt, tappade fotfästet och hamnade till slut i utmattning med depression och panikångest. Smaka på den kombon, låter det tungt, ”jovars” det var det. Idag kan jag se tillbaka på tiden med glimten i ögat och ändå känna allvaret i sjukdomen. Jag har bara ett liv och det tar tid att läka 🙌🏻💗 Jag låter mina tankar flyga för att finna ett inre lugn och försöker finna mig själv igen. Tillsammans med min familj, vänner och andra intressanta människor får ni följa mig i min vardag och i min festlighet. Eftersom jag arbetar, studerar och har familj varierar tiden för mina blogginlägg. Följ mig gärna för att vara med när inläggen publiceras. Ha en bra dag!🌸 Mer om mig på Instagram: @lindafalkestrom Hi! Everyone has a story and this is mine. I am in the middle of life, with my family and I am about to change direction in life to try something new. I try to break habits and create a sustainable change focusing on health, family and what makes me feel good. Why? Because I was driving too hard, i got lost and ended up in exhaustion with depression and panic anxiety. Taste that combo, does it sound heavy, "oh yes" it was. Today I can look back with the twinkle in my eye but I still feel the seriousness of the disease. I have only one life! It talets time to heal 🙌🏻💗 I let my thoughts fly to find an inner calm and I'm trying to find myself again. More about me on Instagram: @lindafalkestrom

En tanke på “Förändring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: