Återhämtning – 100 dagars utmaningen

Det snurrar, svårt att fokusera med blicken, jag blinkar, fokuserar på andningen och försöker slappna av i axlarna som är uppdragna. Det värker i nacken, jag vrider å huvudet åt höger och åt vänster. Jag böjer huvudet framåt och de stramar i nacken och vidare ner i ryggen. Ändå känner jag mig lätt i kroppen. Träningskläderna stramar inte åt på samma sätt som tidigare i veckan. En skön känsla sprider sig i kroppen men varför snurrar det? Känner mig yr när jag böjer mig fram och reser mig upp. Kroppen är trött, huvudet är mosigt och värken från musklerna känns vid varje rörelse.

Jag har gett mig själv i uppdrag att fokusera på återhämtning, i 100 dagar från september till december och slutdatum är julafton.

Funderar på hur sömnen har varit och kommer fram till att jag har nallat på min sömn, skjutit upp läggningen för att få mer tid på kvällen och ändå har jag vaknat kl 6 varje morgon. Bestämmer mig för att fokusera på sömnen kommande vecka och att skapa en bättre kvällsrutin för mig själv för att skapa tid för återhämtning.

Vad är återhämtning?

Återhämtning är en chans för kroppen och knoppen att få vila från stimuli. Huvudet ges stimuli med alla intryck från arbetet, familjen, den digitala livsstilen som jag är en stor del av. Huvudet ska vila från det extrema tankearbetet som jag utsätter den för. Jag tänker mindfullness, yoga och någon sorts funktionell träning med kroppen som huvudredskap vid min mentala vila. Att bara sitta och stirra rakt ut i rummet, dricka en kopp te med honung är också en variant på återhämtning.

För min trötta kropp kan en god bok både som e-bok och ljudbok vara en skön avslappning. Men även promenader och viss fysisk utmaning är okej. En varm dusch eller ett varmt bad frigör må bra hormoner som får mig att slappna av. Yoga och stretching är att föredrag, framförallt i ett lugnare tempo.

En trött kropp behöver vila men hjärnan kan fortfarande arbeta och en trött knopp behöver fysisk aktivitet för att få återhämta sig det behövs inte vara att springa milen utan en promenad där tempot höjd gradvis. När jag utövar en aktivitet som yoga eller styrketräning är det svårt att tänka på annat och då ger jag hjärnan en chans till återhämtning och jag skapar må bra hormoner i i kroppen och knoppen.

Återhämtning behöver inte vara en stor grej, det viktigaste är att tänka till och planera in återhämtning och att vara lite flexibel beroende på hur du känner dig. Denna veckan har jag skapat mycket tid till återhämtning både fysisk och mental återhämtning, se nedan. Jag var tvungen att fundera en stund över vad jag faktiskt hade gjort i veckan för det är lätt att glömma och istället kritiserar jag mig själv.

Kommande vecka ska jag fokusera på min läggningsrutin.

*Meditation med hummande ljud och med handrörelser där jag ger och tar energi.

*Jag har varit på en timmes djupmassage som är smärtsamt skönt.

*Två pass med yoga som innehöll, global yoga, yinyoga, yangyoga och meditation.

*Jag har gått en morgonpromenad i höstens vackra färger med lätt regn som föll på mitt huvud.

*Lätt styrketräning hemma med kettlebells.

*Lyssnat på en ljudbok, feelgood roman samt en podd om stress och återhämtning, psykologipodden.

Vad är återhämtning för dig? Framförallt hur får du till din återhämtning?

Suttit ner och njutit av en kopp kaffe och några godisbitar.

Trevlig lördagskväll!

Kram Linda

Publicerad av Linda

Hej! Välkommen till min blogg: Lindas oas ⭐️ Alla har en story och det här är min. Jag befinner mig mitt i livet, i familjekarusellen och testar att byta riktning för att prova något nytt. Jag försöker bryta vanor och skapa en hållbar förändring med fokus på hälsa, familj och det som får mig att må bra. Varför? För att jag körde för hårt, tappade fotfästet och hamnade till slut i utmattning med depression och panikångest. Smaka på den kombon, låter det tungt, ”jovars” det var det. Idag kan jag se tillbaka på tiden med glimten i ögat och ändå känna allvaret i sjukdomen. Jag har bara ett liv och det tar tid att läka 🙌🏻💗 Jag låter mina tankar flyga för att finna ett inre lugn och försöker finna mig själv igen. Tillsammans med min familj, vänner och andra intressanta människor får ni följa mig i min vardag och i min festlighet. Eftersom jag arbetar, studerar och har familj varierar tiden för mina blogginlägg. Följ mig gärna för att vara med när inläggen publiceras. Ha en bra dag!🌸 Mer om mig på Instagram: @lindafalkestrom Hi! Everyone has a story and this is mine. I am in the middle of life, with my family and I am about to change direction in life to try something new. I try to break habits and create a sustainable change focusing on health, family and what makes me feel good. Why? Because I was driving too hard, i got lost and ended up in exhaustion with depression and panic anxiety. Taste that combo, does it sound heavy, "oh yes" it was. Today I can look back with the twinkle in my eye but I still feel the seriousness of the disease. I have only one life! It talets time to heal 🙌🏻💗 I let my thoughts fly to find an inner calm and I'm trying to find myself again. More about me on Instagram: @lindafalkestrom

5 reaktioner till “Återhämtning – 100 dagars utmaningen

 1. Återhämtning får jag bäst när jag är ute i skog och mark, gärna vid vatten. Då mår jag som allra bäst och axlarna åker ner. 🙂
  Balans är inte helt lätt, jag hoppas du hittar din balans mellan återhämtning och uppbyggnad, vakenhet och sömn. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Naturen är bra och jag är gärna där också. 🍁🍂🌾 Det där med balans är en gåta så jag funderar vidare på den. Ha en bra dag! ⭐️

   Gilla

 2. Ojojoj, vad du orkar mycket. När jag behöver återhämtning går jag ner till min ateljé (ett soldattorp som jag har på tomten) ibland målar jag, ibland plockar jag lite ordning på mina färger och dukar och annat smått som jag har där, ibland sätter jag mig bara på soffan och tar det lugnt. Jaa, jag kan känna ett så starkt lugn bara jag kommer in i min lilla stuga, det är så tyst och skönt där.

  Gillad av 1 person

  1. Det låter underbart! Längtar tills jag får mitt egna lilla ställe att gå till. 🙌🏻 Jag hade en annan approach på återhämtning denna vecka. Tog vara på tillfällena helt enkelt genom att medvetet tänka på återhämtning.

   Gilla

   1. Det är underbart att gå in där, vi bodde där innan vi byggde huset. Jag tror också att det är viktigt att ha återhämtningen i tankarna så man kan ta vara på stunderna även om det bara handlar om fem minuter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: