search instagram arrow-down
Follow Lindasoas on WordPress.com

Kategori

Göra läxor eller?

Höga röster, hårt motstånd och tvära argument. Min milda röst kräver mycket energi för att bibehålla lugnet. Inom mig kokar det och jag skulle vilja säga något väldigt opassande, något jag skulle få äta upp länge. Så jag är tyst. För ett sagt ord går inte att sudda bort hos mottagaren.

Det tar en stund, sedan lägger sig lugnet och samtalen blir trevliga. De går från monolog med ilsken röst till dialog med vänlig röst.

Det är en tuff start nästan varje gång ordet läxa dyker upp. Det är ett laddat ord och vi behöver få till en förändring här hemma. Idag handlade det om att jag ville hjälpa dem att repetera inför ett prov de har i skolan imorgon och jag lyckades inte få fram mitt budskap så bra. Kan barnen spela två timmar tv-spel så kan de lägga 20 min på att läsa och samtala med oss i familjen. Funderade ett tag på om jag skulle åka och köpa något gott för att skapa en mysig stund men det kändes inte som en bra ide för det var bara jag som ville äta godis. Alltid denna balans att finna lugnet.

Så idag kom jag på den briljanta idén! Jag frågar barnen om synonymer till ordet läxa. Vad kan vi använda för ord istället för läxa?

Till svar får jag: Träning

Klockrent svar! Från och med idag har vi slutat med läxor. Vi kör träning!

Övning ger färdighet och vissa områden kräver mer energi än andra. Vi tränar allt möjligt så ikväll tränar vi begrepp och att svara på frågor gällande demokrati, rösträtt och mycket mer tillhörande samhällskunskap. Jag får kämpa för att vara bättre än en femteklassare.

Hur bemöter ni läxor hemma? Har era barn läxor? Tips mottages gärna.

Lycka till med träningen!!

—————————————————————————————————————————————–

Nedan finns lite intressant text om läxor ur Pedagogiska magasinet 30 april 2013

Vad är en läxa?

Amerikanen Harris Cooper är en av de forskare som har skrivit mest om läxor. Tidigare definierade han läxor som något som görs utan lärarens medverkan utanför skoldagen. Nu menar han att läxor är något som görs utanför lektionstiden. Det har nämligen visat sig att många elever sitter på håltimmar och andra lediga tider under skoldagen och gör sina läxor. Enligt Coopers definition är läxhjälp i skolan inte att betrakta som läxläsning.

Ingrid Westlund vid Linköpings universitet menar att läxan är en »svårfångad hybrid som finns någonstans i gränslandet mellan uppgift och tid, arbete och fritid, skola och hem, individ och kollektiv«.

In och ut ur styrdokumenten

Läxorna försvann ur styrdokumenten 1994. I äldre läroplaner finns däremot en hel del skrivet om hemuppgifter.

I Lgr 62 står att huvuddelen av skolarbetet bör utföras på skoltid och att hemarbetets främsta syfte är att ge övning och säkerhet. Det står också att »hemuppgifterna ger eleverna tillfälle att ta ansvar, organisera lärostoffet och disponera tiden«.

I Lgr 69 poängteras att den tid som eleverna tillbringar i skolan ska räcka för att få tillräcklig undervisning: »… de bör få använda övrig tid varje dag för rekreation. Hemuppgifterna bör följaktligen i största möjliga utsträckning vara frivilliga.«

I Lgr 80 återkommer läxan med kraft: »Hemuppgifter för eleverna utgör en del av skolans arbetssätt. Att lära eleverna ta ansvar för en uppgift, anpassad efter deras individuella förmåga, är en väsentlig del av den karaktärsdaning som skolan ska ge.«

I Lpo 94 står det inget om läxor eller hemuppgifter, inte heller i Lgr 11.

Svag effekt för yngre elever

Den forskning om läxor som har gjorts i Sverige handlar framför allt om sociala aspekter på läxläsning. Internationellt finns några studier som tyder på att läxor påverkar skolprestationer på ett negativt sätt. Det finns också studier som pekar på motsatsen, alltså att det finns ett positivt samband mellan läxläsning och skolprestationer. Enligt amerikanen Harris Cooper är det sambandet försumbart i årskurs 1—6 men blir starkare ju äldre eleverna blir. John Hattie placerar läxläsning på plats 94 över de faktorer som har effekt för elevers studieprestationer.

Annonser

2 kommentarer på “Göra läxor eller?

 1. Smart med träning istället för läxa, som är ett så laddat ord.

  Gilla

  1. Linda skriver:

   Tack, det behöver tänkas om och när barnen får tycka till kommer ofta kloka tankar.

   Gilla

Kommentera
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: