Tre bra saker leder till att saker behöver förändras

Det är måndag och känns som söndag. Påsklovet är över och imorgon är det tillbaka till arbete, skola och förskola som gäller. Jag funderar på tre bra saker som jag gjort idag, en klurig tanke som leder till vad har jag gjort under påsklovet?

Bakom mig lägger jag ett påsklov där jag har lagat ca 20 måltider, plockat i och ur 2-3 diskmaskiner per dag, tvättat högar med kläder, plockat och åter plockat saker. Vi har bakat, slutade med att jag fick göra det själv och 4-åringen skulle pyssla mitt i bakningen. Det skulle lekas med dockor och jag var privatchaufför genom att köra runt henne och dockorna i cykelvagnen. Jag fixade lite aktiviteter för barnen för att visa på vad man kan göra utan tv-spelet. Vi har haft många fina soliga dagar och varit ute mycket. Jag har läst en bok, en kort bok som tog 4 timmar. Kanske är en novell när den är så kort. Promenerat i naturen, cyklat i skogen, lekt i lekparkerna och haft många fina stunder. Ätit galet mycket godis, skrattat och försökt kommer överens om vilken film vi skulle se. De må vara ledigt för barnen men jag känner att det ska bli skönt att komma till jobbet imorgon.

Läste om en mamma som ville ta reda på vem hon var utan sin familj så hon tog in på hotell en månad i Göteborg. Hon kunde lika gärna jobba från hotellrummet som att jobba hemifrån. Familjen är med på det och de har kontakt varje dag.

Jag tycker det låter som en toppengrej, tänk så förändrat det kommer att vara när hon kommer hem igen. Om hon kan acceptera de nya sätten så har de faktiskt brutit ett vanemönster.

När man låter någon ansvara för hela hushållet och familjegrejen så blir det också på den personens sätt. Det är lätt att övriga familjemedlemmar tar för givet att den utsedda ansvariga fixar.

Vem är det då som ska förändras? Hur hittar man nya sätt? Hur skapar vi delaktighet?

Hur länge ska en diskbänk vara stökig? Vem ska sopa upp under bordet? Vem ska tvätta? Vem flyttar tvätten från torklinan till garderoben? Är det den som ansvarar för matinköp som ska handla maten?

Jag tror på riktigt att Sune Anderssons familjemöten är något att använd sig av. Jag börjar helt enkelt att skicka ut en inbjudan via sms till ett familjemöte.

Är det någon som har hittat en bra lösning där fördelningen har blivit bättre? Jag trodde vi var på rätt väg men det har blivit något helt annorlunda nu. Har hört om semester efter semestern och det är något jag skulle behöva.

Så åter till mina tre bra saker som jag gjort idag:

1. Tagit en stund för mig själv. (Kände att psyk-bryter var nära.)

2. Lyssnat på barnen som inte kom överens, positiv utgång. (Även medlat)

3. Tränat på att sätta gränser för mig. Vad är rimligt? (En riktig utmaning eftersom jag kan pusha mig själv.)

Hur har du haft det i påsk?

Ha det bra 👋🏻

Kram 💛💚

Publicerad av Linda

Hej! Välkommen till min blogg: Lindas oas ⭐️ Alla har en story och det här är min. Jag befinner mig mitt i livet, i familjekarusellen och testar att byta riktning för att prova något nytt. Jag försöker bryta vanor och skapa en hållbar förändring med fokus på hälsa, familj och det som får mig att må bra. Varför? För att jag körde för hårt, tappade fotfästet och hamnade till slut i utmattning med depression och panikångest. Smaka på den kombon, låter det tungt, ”jovars” det var det. Idag kan jag se tillbaka på tiden med glimten i ögat och ändå känna allvaret i sjukdomen. Jag har bara ett liv och det tar tid att läka 🙌🏻💗 Jag låter mina tankar flyga för att finna ett inre lugn och försöker finna mig själv igen. Tillsammans med min familj, vänner och andra intressanta människor får ni följa mig i min vardag och i min festlighet. Eftersom jag arbetar, studerar och har familj varierar tiden för mina blogginlägg. Följ mig gärna för att vara med när inläggen publiceras. Ha en bra dag!🌸 Mer om mig på Instagram: @lindafalkestrom Hi! Everyone has a story and this is mine. I am in the middle of life, with my family and I am about to change direction in life to try something new. I try to break habits and create a sustainable change focusing on health, family and what makes me feel good. Why? Because I was driving too hard, i got lost and ended up in exhaustion with depression and panic anxiety. Taste that combo, does it sound heavy, "oh yes" it was. Today I can look back with the twinkle in my eye but I still feel the seriousness of the disease. I have only one life! It talets time to heal 🙌🏻💗 I let my thoughts fly to find an inner calm and I'm trying to find myself again. More about me on Instagram: @lindafalkestrom

2 reaktioner till “Tre bra saker leder till att saker behöver förändras

  1. Trevlig blogg och vad bra att du kan skriva det du känner – och få ur dej det istället för att till slut spricka av allt du hållit inom dej. Starkt. Jag jobbar själv som kbt are och vet hur viktigt det är att hitta sin egna grej – och att söka hjälp.!
    Här har påsken varit lugn, har försökt hålla mej ifrån allt och alla som jag inte vill träffa på grund av dessa tider med virus. Ha en go kväll!

    Gillad av 1 person

    1. Tack! Skönt med en lugn påsk, det som tröstar är att vi alla sitter i samma båt och tränar social distans. Spännande att jobba med kbt. Familjeliv, personlig utveckling, arbete och sinnesfrid är en knepig kombo. I perioder går det ihop och jag har lärt mig att reflektera när det känns för jobbigt, schemat är trångt eller att mitt tålamod är som bortblåst. Då behövs en funderare på vad som händer och vad som kan förändras för att bli lugnare. Ha en bra vecka!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: