search instagram arrow-down
Follow Lindasoas on WordPress.com

Kategori

Den digitala tjuven behövs ibland

IMG_4370Jag kommer på mig själv varje dag att jag lyfter på mobilen för att kolla lite sociala medier. Inget nytt eller oj nu händer det grejer och piff så har det gått 10 min. När jag tittar upp på klockan så känner jag mig bortkopplad och förvirrad, vad var det jag skulle göra. Aj aj detta är inte bra, vilka signaler ger jag barnen?

Jag tror att återhämtning och avslappning är något som behövs läras redan i skolan precis som matematik och svenska. Vi behöver lära oss att ta hand om oss och att sätta gränser för vårat eget användande av datorer, telefoner och alla sorters skärmar. Vi måste lära oss att vara själva och att ha tråkigt. Vi behöver inte vara tillgängliga hela tiden.

När pojkarna var små så hade inte vi Ipad/telefon i bilen eller vid matbordet. Jag klarade mig bra utan det så det borde barnen också klara. Vi lekte billeken, lyssnade på musik, pratade och satt tysta. Nog ville jag vid vissa tillfällen bara stänga av och ge dem varsin iPad så det blev tyst där bak. På långresor somnade de ofta så det löste sig själv. Idag med en blivande tre åring och en önskan av lugn så är situationen annorlunda. Att bara åka bil i 50 min kan vara ett rent h-vete så nu är det barnkanalen som gäller när energi och orken tryter. Det hjälper många situationer och vi alla kan få en lugn stund.

Idag var vi på en herrgård och skulle äta lunch och redan innan vi gick in så förstod vi att detta skulle bli en utmaning. När inte ens lockandet av telefonen fick henne att sitta vid bordet så var det bara att kasta in handduken. Klokt nog satte vi oss i ett eget litet rum en bit från övriga gäster så hon kunde gå runt och undersöka inredningen.

Så varför ska vi gå på resturang med små barn och ge dem en ipad som underhållning? Vad är syftet med det, för vems skull? Det fungerar ibland för oss men jag känner mig inte lugn i det för småbarn stör lugnet som människor vill ha på en restaurang. Men ska livet sluta helt bara för att man har småbarn? Enligt min mening så anser jag att barn bör lära sig hur olika sociala miljöer fungerar så fortsätt gå på restaurang och stör barnen för mycket får man vara redo på att gå.

Det är kanske provocerande att ifrågasätta telefon/ipad som en muta vid maten för vilket budskap ger vi till barnen? Du ska vara med men inte störa. Är det okej att titta på telefonen vid matbordet? Ja ibland behövs det verkligen så att jag får sitta ner och äta min mat på 7 min istället för på 3 min.

Vi har hamnat i den situationen där vi tar till telefonen/ipaden/tv:n för att få en lugn stund. De stora barnen behöver också få våran närvaro och uppmärksamhet.
Vi kämpar med våra matstunder och vissa dagar går bättre och vissa går sämre. Hon äter så fort och ibland är inte maten av intresse och då sitter hon med en stund. Men något har hänt nu när hon får sitta på vanlig stol. Hon är med och om vi låter henne få lägga på maten själv så blir hon med oss. Hon har en massa idéer och kommer på saker som behövs till matbordet och så får det vara för vi ser att hon lär och tycker om att var med oss. Med tiden kommer utveckling, yes!

Nog kommer telefonen/ipaden att vara med oss en lång tid framöver men förhoppningsvis kommer den inte att behövas jämt.

Forskning visar att barn som får delta vid samtalet vid måltiderna lyckas bättre i skolan, får ett större ordförråd och lär sig hur olika social situationer fungerar. Det handlar om att vuxna ska interagera med sina barn.

Barn gör inte som vi säger, barn gör som vi gör och ibland skiter det sig fullkomligt.
Det är dax att hitta en balansgång mellan mitt egna mående och det digitala användandet. Den digitala världen är som en drog och jag måste bryta en vana, skapa nya rutiner för att kunna hjälpa mig själv och mina barn.

Trevlig helg!

Kram

Annonser
Kommentera
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: