Vilket dårskap!

– Vill ni ha sugrör till drickorna?

– Ja.

Sitter på McDonalds i Bollnäs och ska äta lunch. Har valt bordsbeställning och när vi blir serverade kommer frågan. Vill ni ha sugrör till drickorna?

Jag vet att det är en rejäl plasthysteri i världen och att det handlar om nedskräpning där djur, natur och människor far illa. Frågan handlar egentligen inte om att jag ska betala 2 kr för en plastpåse eller dricka dricka ur en stor pappersmugg utan sugrör. Det vi använder här i Sverige slängs för det mesta i kärl som transporteras till återvinningen eller mer troligt förbränningen. Vi lurar oss själva om vi tror att säga nej till plastsugrör skulle förändra skiten som slängs i jordens vatten och natur. Med det skrivet så vet jag att förändring sker stegvis även om vi önskar att det gick fortare.

Var på SF bio för ett tag sedan och då fick vi papperssugrör, ett bra alternativ för en lilla muggen men inte för den stora. För vad händer med ett papperssugrör som ligger i vätska längre än 25 min. Jo det mjuknar och så går det inte att dricka ur dem. Vi lär så länge vi lever. Löser den situationen med att köpa dricka på flaska i mataffären. Åter till min lunch.

Jag har beställt en sallad där jag får salladen serverad i en plastskål med plastbestick i en plastförpackning. Vill ni ha sugrör till drickan?

Bredvid mig sitter en småbarnsfamilj där föräldern artigt tackar nej till sugrör. Barnen vill gärna ha sugrör, men nej inte idag. Vi gör alla våra val så jag började fundera en del på plast och varför inte googla lite. Sagt och gjort sitter jag med en text framför mig där jag blir informerad att det 1 mars i år trädde i kraft en skatt på plastpåsar.

Vill ni ha sugrör till drickan?

Aftonbladet skriver: För att minska plastförbrukningen har EU-länderna kommit överens om att skära ned mängden förpackningar och förpackningsavfall.

Sveriges strå till stacken blir till en början att höja priset på platskassar, för att på så sätt minska nedskräpningen.

Höjs med tre kronor 

Regeringen föreslår en punktskatt som innebär att bärkassar av plast ska beskattas med tre kronor styck. För mindre och tunnare bärkassar, till exempel fryspåsar, blir skatten 30 öre styck.

Den 1 mars kommer den nya skatten införas.

De kassar som berörs av förslaget är sådana som finns i affärer och används för att bära hem varor, däremot berörs inte sådana som är gjorda för att användas under en längre tid, enligt ett pressmeddelande från Riksdagen.

Vilket dårskap!

Vem slänger plastpåsar i naturen!? Skärpning!

En sak jag är rätt säker på är att McD tar hand om sina sopor väl.

Lite annorlunda skrivet idag, det bubblade över helt enkelt. Det finns en massa mer som jag kan skriva men tänker ändå att det måste finnas andra alternativ än att beskatta plastpåsar. Eller man kanske kan söka bidrag för att för lägre pris på påsen. Själv försöker jag återanvända de papperskassar, påsar jag köpt och en å annan gång har jag med tygkassar.

Ha det gott!

Publicerad av Linda

Hej! Välkommen till min blogg: Lindas oas ⭐️ Alla har en story och det här är min. Jag befinner mig mitt i livet, i familjekarusellen och testar att byta riktning för att prova något nytt. Jag försöker bryta vanor och skapa en hållbar förändring med fokus på hälsa, familj och det som får mig att må bra. Varför? För att jag körde för hårt, tappade fotfästet och hamnade till slut i utmattning med depression och panikångest. Smaka på den kombon, låter det tungt, ”jovars” det var det. Idag kan jag se tillbaka på tiden med glimten i ögat och ändå känna allvaret i sjukdomen. Jag har bara ett liv och det tar tid att läka 🙌🏻💗 Jag låter mina tankar flyga för att finna ett inre lugn och försöker finna mig själv igen. Tillsammans med min familj, vänner och andra intressanta människor får ni följa mig i min vardag och i min festlighet. Eftersom jag arbetar, studerar och har familj varierar tiden för mina blogginlägg. Följ mig gärna för att vara med när inläggen publiceras. Ha en bra dag!🌸 Mer om mig på Instagram: @lindafalkestrom Hi! Everyone has a story and this is mine. I am in the middle of life, with my family and I am about to change direction in life to try something new. I try to break habits and create a sustainable change focusing on health, family and what makes me feel good. Why? Because I was driving too hard, i got lost and ended up in exhaustion with depression and panic anxiety. Taste that combo, does it sound heavy, "oh yes" it was. Today I can look back with the twinkle in my eye but I still feel the seriousness of the disease. I have only one life! It talets time to heal 🙌🏻💗 I let my thoughts fly to find an inner calm and I'm trying to find myself again. More about me on Instagram: @lindafalkestrom

2 reaktioner till “Vilket dårskap!

  1. Finns mycke dårskap och även hysteri i vår värld… Sopor som blir sorterade och återanvända som annan energi (biogas bl.a) behöver väl inte beskattas, och här i Norden är vi ju duktiga på sophantering, annat är det på många andra ställen ute i världen, där det råder total kaos och nedskräpning av naturen…men där görs ingenting till ngn förbättring. Vi i Norden kan nog inte rädda hela världen hur vi än bär oss åt

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: