En smak av ekologisk matporr

Jag har länge funderat på hur jag får familjelivet att fungerar på bästa sättet. I perioder fungerar det mesta och i andra perioder så krockar många saker. Vad beror det på? Det är en salig blandning av saker som påverkar tex, aktiviteter, arbeten, möten, sjukdomar och andra saker. Vilket jag antar gäller för många av oss.

Att föra en diskussion innan måltid är inte lyckat.

För mig är ett bra matintag grunden för en lyckad dag, långsiktigt mående självklart i kombination med aktivitet och sömn. Något jag och Jonas har lärde oss ganska tidigt i vårt förhållande var att låta bli att försöka föra en diskussion där vi tycke olika innan vi hade ätit. Vi håller helt enkelt inte sams då. Detta gäller även våra barn, jag märker så tydligt när det är dags att äta.

En bra måltid – det finns många bra onlinetjänster.

Att komponera ihop en bra måltid kräver sin kunskap och jag kan villigt erkänna att jag under en väldigt lång tid använt mig av tallriksmodellen och informationen jag fick från hemkunskapen under högstadiet. Det är ett antal år sedan. För tre år sedan avlade jag ett nyårslöfte om att införa fler vegetariska rätter i familjens veckomatsedel. Vi började med en måltid i veckan och det gick över förväntan. Det finns så många goda och enkla vegetariska rätter. Under en period valde jag att köpa en vegetarisk kasse från ICA och med hjälp av den kassen fick vi många bra recept och idéer. Att få barnen att gilla dessa maträtter var svårare så det var jag och Jonas som åt dem för det mesta. Detta gjord att vi hade matlådor i veckorna också eftersom det blev en del över. Win win tyckte jag.

Förenkla matlagningen är en prioritet.

Nu har vi hamnat i den härliga perioden av pre tonår och matlagningen har blivit en utmaning. Dvs att jag vill inte gå tillbaka till falukorv, köttbullar och makaroner perioden  och barnen vill det. Lösningen på detta har blivit att barnen har bestämt en två veckors matsedel. Det är framförallt pojkarnas som önskat men även lilltjejen har sagt några väl valda maträtter.

Så idag var vi och veckohandlade så där lagomt trötta på söndagskvällen innan matdags. Älskar planering! Det går fort när hen vet vad hen behöver.  Jag stod emot allt det goda som lockade i slutet av affären. Power for me!

En sak som jag lärde mig idag var att faktiskt titta en extra gång på jämförelsepriset. Tycker själv att jag är rätt bra på det, fast det går i vågor och hoppas bli bättre på det för det finns pengar att tjäna. Här kommer ett exempel;

En av veckans maträtter är potatis och purjolökssoppa. Till det behöver vi bla purjolök. När jag står där i frukt och grönsaksavdelningen som jag verkligen avgudar känner jag en glädje sprida sig i kroppen. Allt är så lockande och affären har verkligen lyckats med att  ge mig som konsument en tydlig överblick på vad de erbjuder.

Shoppingsuget har väckts!

grönsaker v45

Jag går till ”kylskåpet” där purjolöken ligger och reagerar först på priset 10 kr styck, känns som ett okej pris vad vet jag. När jag tittar närmre ser jag att purjolöken är max 1 cm tjock, de är små och inget jag vill betal 10 kr för. Tittar därför på den ekologiska purjolöken som är betydligt kraftigare, robustare grejer, något stadigt att hålla i helt enkelt. Tar upp den ekologiska purjolöken och känner tyngde in min hand, japp den här ska jag ha. Ekologiskt är bra dock är prisskillnaden rätt stor mellan ekologisk och icke ekologisk purjolök. Väger den vegetariska purjolöken och den väger ca 300 g och priset blir 10 kr.

YES! Ekologisk grönsak till ett bra pris, resten av matinköpet går som en dans. Nu förstår jag vad ekologisk tillfredsställelse innebär 😉

Någon kommer att bli lycklig ikväll!

Ha det gött!

Kram

 

P.s Imorgon kommer jag att dela med mig av vår veckoplanering som förhoppningsvis kommer att hålla i 2 veckor. D.s

 

Publicerad av Linda

Hej! Välkommen till min blogg: Lindas oas ⭐️ Alla har en story och det här är min. Jag befinner mig mitt i livet, i familjekarusellen och testar att byta riktning för att prova något nytt. Jag försöker bryta vanor och skapa en hållbar förändring med fokus på hälsa, familj och det som får mig att må bra. Varför? För att jag körde för hårt, tappade fotfästet och hamnade till slut i utmattning med depression och panikångest. Smaka på den kombon, låter det tungt, ”jovars” det var det. Idag kan jag se tillbaka på tiden med glimten i ögat och ändå känna allvaret i sjukdomen. Jag har bara ett liv och det tar tid att läka 🙌🏻💗 Jag låter mina tankar flyga för att finna ett inre lugn och försöker finna mig själv igen. Tillsammans med min familj, vänner och andra intressanta människor får ni följa mig i min vardag och i min festlighet. Eftersom jag arbetar, studerar och har familj varierar tiden för mina blogginlägg. Följ mig gärna för att vara med när inläggen publiceras. Ha en bra dag!🌸 Mer om mig på Instagram: @lindafalkestrom Hi! Everyone has a story and this is mine. I am in the middle of life, with my family and I am about to change direction in life to try something new. I try to break habits and create a sustainable change focusing on health, family and what makes me feel good. Why? Because I was driving too hard, i got lost and ended up in exhaustion with depression and panic anxiety. Taste that combo, does it sound heavy, "oh yes" it was. Today I can look back with the twinkle in my eye but I still feel the seriousness of the disease. I have only one life! It talets time to heal 🙌🏻💗 I let my thoughts fly to find an inner calm and I'm trying to find myself again. More about me on Instagram: @lindafalkestrom

4 reaktioner till “En smak av ekologisk matporr

  1. Jag gör också matsedel för att få ekorrhjulet att gå ihop. Liksom du har jag också smugit in någon/några vegetariska rätter i veckan. Försöker göra det i smyg, då kanske jag lyckas lura i någon 😀. Har du testat halloumicarbonara? Väldigt gott.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.